Στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας και προσωπικά προφίλ μετά από καταγγελίες πολιτών
NEWSROOΜ - 27/09/21
Στα χέρια του εισαγγελέα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πόρισμα από το σαφάρι των σαρωτικών ελέγχων σε ιστοσελίδες και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο επιδόθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σκοπό τον εντοπισμό όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες βρέθηκαν δέκα οκτώ ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που αποτρέπουν τους πολίτες από τη χρήση της μάσκας προστασίας και τον εμβολιασμό. Επτά από αυτές λειτουργούν ως φάμπρικα εκμετάλλευσης με τιμολόγιο για πωλήσεις μηνύσεων και ψευδών νομικών συμβουλών.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σαββατοκύριακο παρέα» με τον Δημήτρη Καμπουράκη, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, επισήμανε ότι παράλληλα με τον ποινικό έλεγχο διενεργείται και φορολογικός, προκειμένου να επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ διευκρίνισε ότι το κατέβασμα κάποιων ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την αστυνομία, αφού αυτό είναι δυνατόν σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις:
«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. Το κατέβασμα των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία παρά μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. Σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης».
Στην «τσιμπίδα» του Σώματος ενδέχεται να βρεθούν ακόμα και προσωπικά προφίλ, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπακώστα υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις και τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό είναι πολύ πιθανό να μετατρέψει το πλημμέλημα της διέγερσης σε ανυπακοή σε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Από τον συνολικό αριθμό των ύποπτων σελίδων και προφίλ που εντοπίστηκαν τις πρώτες πέντε ημέρες της έρευνας, βρέθηκαν δύο που προσφέρουν «νομικές συμβουλές» έναντι αμοιβής στους αρνητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ιστοσελίδα με υψηλή επισκεψιμότητα έχει δημοσιεύσει κατάλογο με τις χρηματικές ποινές για τις υποτιθέμενες περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος δημοσίων υπαλλήλων και υγειονομικών. Όπως υποστηρίζουν η υποχρέωση για τη χρήση της μάσκας ή τη λήψη του εμβολίου επισύρει χρηματική ποινή το ύψος της οποίας ξεκινάει από τις 50.000 ευρώ και φθάνει ακόμα και τα δέκα εκατομμύρια, ενώ για εργαζόμενο που τίθεται σε αναστολή το «πρόστιμο» ανέρχεται σε πενήντα χιλιάδες ευρώ.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS