Στην επιτροπή η απόφαση για τη χορήγηση των κατασκευασμένων με κλωνοποίηση ενός μοναδικού λευκού αιμοσφαιρίου, αντισωμάτων διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
NEWSROOM - 26/09/21
Στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση της θεραπευτικής μεθόδου των μονοκλωνικών αντισωμάτων παρέπεμψε ο υπουργός Υγείας.
Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις μελέτες και εξήγησε ότι το κόστος θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος:
«Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα απευθύνονται. Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει».
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των επισκέψεων στα οδοντιατρεία με την απαραίτητη διενέργεια rapid test:
«Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα. Προχθές, στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ».