Την ώρα που η Σύνοδος των Πρυτάνεων τάσσεται υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης, καθηγητές μέσω της ΠΟΣΔΕΠ επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ζητώντας διατήρηση της τηλεκπαίδευσης.
NEWSROOM - 24/09/21
Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα η επικείμενη επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και στα έδρανα των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την προσεχή εβδομάδα.
Παρά την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της διά ζώσης εκπαίδευσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αντίθετες απόψεις επικαλούμενοι πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, τη δυσκολία στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού, των βεβαιώσεων νόσησης και των αποτέλεσμάτων των τεστ αντιγόνου,(rapid test), τόσο των φοιτητών, όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων.
Διοικήσεις πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σχολών εκφράζουν την άποψη ότι πέραν της διά ζώσης εκπαίδευσης να υπάρχει και η δυνατότητα της παράλληλής λειτουργίας εξ αποστάσεως στα θεωρητικά μαθήματα.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), στην οποία επισημαίνονται πρακτικά ζητήματα λειτουργίας:
«Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρούσε ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)».
Απέναντι στο ισχυρό κύμα όσων εκφράζουν αντιρρήσεις για το άνοιγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας αντιπαρέθεσε τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας που φθάνουν στο 73% στους φοιτητές και ξεπερνούν το 90% στο Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και τόνισε τη σπουδή από την πλευρά της Πολιτείας για την πρόσληψη με ταχύτατους ρυθμούς προσωπικού που θα είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τεστ. Στον αγώνα για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εντάσσεται και η εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ενισχυθεί με τετρακόσιους επιπλέον εκπαιδευτικούς, με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS