Επιμένει στη μη χαλάρωση στο θέμα των απουσιών σε περίπτωση κρούσματος στις τάξεις η υπουργός Παιδείας
NEWSROOM - 18/09/21
Την έντονη ανησυχία της για ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού το αμέσως προσεχές διάστημα από τα παιδιά, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή του ΟΡΕΝ, «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία χαρακτήρισε κρίσιμο τον επόμενο μήνα, ενώ εκτίμησε αύξηση του ποσοστού μετάδοσης της νόσου:
«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό. Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι τώρα. Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία».
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι», εκτίμησε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των σχολείων και μίλησε για τη συμβολή των παιδιάτρων στο πρόγραμμα εμβολιασμού:
«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα. Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».
Την επανεξέταση της λύσης της τηλεκπαίδευσης πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας ότι εκατοντάδες παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διευκρινίζοντας όμως συγχρόνως ότι στόχος των λεγομένων του δεν είναι να τρομοκρατήσει τους γονείς των μαθητών:
«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν. Το 20% με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε τριακόσια έως πεντακόσια παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή. Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα πεντακόσια παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα».
Η υπουργός Παιδείας πάντως επανέλαβε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τον Δημήτρη Οικονόμου, ότι ο εντοπισμός κρούσματος δεν θα οδηγεί σε οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων, αλλά μόνο των τμημάτων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί.
Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και τον αυξημένο έλεγχο που λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας από τον ιό και ξέκοψε κάθε συζήτηση για πιθανή χαλάρωση στο θέμα των απουσιών σε περίπτωση που οι γονείς φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν εντοπιστεί κρούσμα της covid 19.