Στα 2,116 δισεκατομμύρια ευρώ έκλεισε η συμφωνία με τον αυστραλιανό επενδυτικό κολοσσό. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
NEWSROOM - 11/09/21
Στα χέρια της αυστραλιανής εταιρίας "Spear WTE Investments Sarl", μέλος του "Macquarie Infrastructure and Real Assets Group" κατέληξε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών.
Η συμφωνία που ανακήρυξε σε προτιμητέο επενδυτή των μετοχών της εταιρίας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τον επενδυτικό κολοσσό με τις δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής πάγιων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, έκλεισε στα 2,116 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το καθαρό χρέος συνολικού ύψους 804 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση, η οποία φθάνει στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.
Η συμφωνία, για την ολοκλήρωση της οποίας χρειάστηκαν μόλις οκτώ μήνες προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον,σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που γίνεται στη χώρα μας, ενώ το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία της ΔΕΗ πρόκειται να αξιοποιηθεί στη μείωση του δανεισμού της, καθώς και στη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σκοπό την ταχύτερη απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες πηγές ενέργειας.
Ωφελημένοι από την εξέλιξη αυτή θα βγουν και οι πολίτες που θα λαμβάνουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εκτεταμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου.
τΣτις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί για τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία και στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:
«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Η ανακοίνωση της συμφωνίας πάντως προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για ξεπούλημα:
«Η κυβέρνηση και τα στελέχη της πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανή εταιρεία. Όταν σε λίγο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τότε να δούμε ποιος θα πανηγυρίζει και ποιος θα κλαίει. Η ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών που έχουν φτιαχτεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού μας, στην πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές».