Τα τροχαία δυστυχήματα έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε μάστιγα της κοινωνίας μας. Καθημερινά, τα περιστατικά θανατηφόρων τροχαίων κατακλύζουν το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μόλις μέσα σε δύο κιόλας μέρες, σχεδόν.. χάσαμε το μέτρημα. Την Παρασκευή στην Μεσογείων, όπου χρειάστηκαν 8 πυροσβέστες για να επιτευχθεί απεγκλωβισμός, ενώ εχθές στην Θεσσαλονίκη είχαμε τελικά μόνο τραυματίες σε σύγκρουση αυτοκινήτων. Δυστυχώς όμως είχαμε άλλα δύο περιστατικά. Ένα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (μόνο τραυματίες) κι ένα θανατηφόρο τροχαία στην Πύργο, με μία νεκρή και δύο τραυματίες. Όλα αυτά φυσικά αποτελούν περιστατικά μόλις 48 ωρών. Και φυσικά είναι απλά παραδείγματα της τραγικότητας της κατάστασης που βρισκόμαστε.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να κοιτάξουμε ορισμένα στατιστικά τα οποία σίγουρα προκαλούν σοκ:
Για τον μήνα Απρίλιο , η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (872 τον Απρίλιο του 2019, έναντι 869 τον Απρίλιο του 2018).
Πάμε όμως να δούμε και τι συμβαίνει σε δύο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννης Λιονάκης, δήλωσε πως μόνο στην Κρήτη, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα για το 2019 είναι 41 άτομα, τη στιγμή που πέρσι για όλο το 2018, ήταν 28. Μιλάμε επομένως για μία αύξηση της τάξεως του 46%. Παράλληλα, σε ότι αφορά την Κεντρική Μακεδονία Αυξημένα παρουσιάζονται στην Κεντρική Μακεδονία τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τα τροχαία ατυχήματα που οδήγησαν σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών
Τι συμβαίνει όμως διαχρονικά στην Ελλάδα με τα τροχαία δυστυχήματα, και πόσο τραγικά είναι τα νούμερα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας Τάσος Μαρκουίζος γνωστός ως «Ιαβέρης», όταν κλήθηκε να σχολιάσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τον τραγικό θάνατο του 23χρονου Αλέξανδρου Ζαχαριά. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσα σε διάστημα 50 ετών, στην Ελλάδα έχουμε θρηνήσει 120.000 άτομα που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Παράλληλα ο αριθμός των αναπήρων φτάνει τα 350.000 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000.000 ανθρώπους.
Με βάση λοιπόν όλα αυτά, οφείλουμε να καταγράψουμε δέκα βασικούς και απαράβατους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε οδηγός:
- Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξάνουμε άσκοπα τη ταχύτητα. Αυξάνεται ο κίνδυνος, καθώς δε θα μπορέσουμε σε κάτι έκτακτο να συγκρατήσουμε το όχημα μας.
- Αποφεύγουμε συστηματικά οτιδήποτε μας αποσπά τη προσοχή. Κυρίως τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου.
- Το ταξίδι για τα μικρά παιδιά είναι κουραστικό. Γι’ αυτό συνήθως ενοχλούν τους γονείς, και δημιουργείται ένταση εντός του οχήματος. Απασχολούμαι τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια, ώστε να επικρατεί εντός του οχήματος ηρεμία.
- Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
- Αποφεύγουμε 100% τη χρήση αλκοολ πριν ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
- Αν καταναλώνουμε χάπια για την υγεία μας, εξετάζουμε τι επιπτώσεις έχουν.
- Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
- Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
- Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
Tomorrow News Team