Το «χαρτί» των ιδιωτών παιδιάτρων «ρίχνει» η κυβέρνηση για την αύξηση των εμβολιασμών στις ηλικίες 12-17 ετών
NEWSROOM - 08/09/21
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊου σε παιδιά και εφήβους από δώδεκα έως δέκα επτά ετών.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η αδιάλειπτη διά ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης, την ώρα πάντως που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βαρύ επιδημιολογικά φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία πειθούς προκειμένου παιδιά και έφηβοι να περάσουν τις πύλες των εμβολιαστικών κέντρων και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κατά της covid 19, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στις σχολικές αίθουσες.
Στον αγώνα για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Μέγαρο Μαξίμου "ρίχνει" και τους ιδιώτες παιδίατρους, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιάζουν στα ιατρεία τους μαθητές.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Επικρατείας και μέλη Παιδιατρικών Ενώσεων, άναψε το πράσινο φως για τους εμβολιασμούς άνω των δώδεκα ετών στα ιδιωτικά ιατρεία.
Ευκαιρία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι ο συνδυασμός των μέτρων θα οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή ασφάλεια :
«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους. Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κ. Τσιόδρας επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών».
Για τη σημασία του εμβολιασμού στη μαθητική κοινότητα μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:
«Ο εμβολιασμός στις ηλικίες από δώδεκα έως δέκα επτά ετών θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής. Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού. Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για την επίδραση που θα έχει στην πανδημία το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και παρότρυνε τους γονείς να δώσουν τη συναίνεσή τους για τον εμβολιασμό των παιδιών
"Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών.
Κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα υγιή παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια.
Σε νεαρούς εφήβους κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των δέκα ως είκοσι περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών.
Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες".
Τη βούληση της κυβέρνησης για αδιάλειπτη λειτουργία με τη διά ζώσης διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι δεν θα δικαιολογείται απουσία μαθητή λόγω του φόβου των γονιών του να τον στείλουν στο σχολείο αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα εισέρχονται στις αίθουσες με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ όσοι δεν έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους απέναντι στη νόσο, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση. Οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ αντιγόνου (rapid test) την εβδομάδα σε ιδιωτική δομή υγείας με δικά τους έξοδα.
Εισήγηση των ειδικών αποτελεί το «λουκέτο» να μπαίνει μόνο αν οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ξεπερνούν το 50% των μαθητών της τάξης, ενώ στην περίπτωση που εμφανίζεται κάποιο παιδί θετικό στον ιό, σε καραντίνα διάρκειας επτά ημερών θα μπαίνει και ο συμμαθητής του που κάθεται στο ίδιο θρανίο. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ανεμβολίαστους μαθητές τα θρανία των οποίων βρίσκονται μπροστά και πίσω από το σημείο που κάθεται το παιδί που θα διαγνωστεί θετικό στον covid 19.
Η επιστροφή τους στην αίθουσα θα γίνεται μετά από μία εβδομάδα και μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα επιτρέπεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της βεβαίωσης νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα υποχρεούνται στη διενέργεια δύο τεστ αντιγόνου (σ.σ. rapid test) σε εβδομαδιαία βάση.