Δράσεις για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς το έδαφός της αναλαμβάνει η Ε.Ε.
NEWSROOM - 01/09/21
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου παράνομης διέλευσης των ευρωπαϊκών συνόρων έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νότης Μηταράκης επισήμανε συγχρόνως την αυτονόητη στήριξη της Κοινότητας στις όμορες χώρες του Αφγανιστάν και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
«Η Ελλάδα επισημαίνει και στηρίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στάσης έναντι της κρίσης στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει και δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσους επιλέξουν παράνομα να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή και δηλώνει παρούσα. Είναι αυτονόητη η έμφαση που πρέπει να δοθεί στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι, επίσης, αυτονόητη η στήριξη που πρέπει να υπάρξει, με συντεταγμένο τρόπο, τόσο για τις όμορες χώρες του Αφγανιστάν, όσο και για τις χώρες διέλευσης».
Τη βούλησή τους να αποτρέψουν μια αθρόα εισροή μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν, εξέφρασαν μέσω του κειμένου συμπερασμάτων που εξέδωσαν αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις γραμμές της κοινής δήλωσης αναφέρεται ότι θα καταβληθούν μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς οι ενέργειες εκείνες που θα εξασφαλίσουν την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας προς τρίτες χώρες, όμορες του Αφγανιστάν, οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την επανάληψη ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, προετοιμάζοντας μια συντονισμένη και μεθοδική αντιμετώπιση.
Ο απεγκλωβισμός των πολιτών μας και στο μέτρο του δυνατού των Αφγανών υπηκόων που έχουν συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και των οικογενειών τους πραγματοποιήθηκε κατά προτεραιότητα και θα συνεχιστεί. Από αυτή την άποψη, βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική εργασία για τον εντοπισμό στοχευμένων λύσεων για τις υπόλοιπες ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν.
Ως άμεση προτεραιότητα, η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, στο Αφγανιστάν και σε γειτονικές χώρες. Για το σκοπό αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εντείνουν τη χρηματοδοτική στήριξη στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.
Η Ε.Ε. θα συμμετάσχει και θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τρίτες χώρες, ιδίως τις γειτονικές και τις χώρες διέλευσης, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, για να ενισχύσει τις ικανότητές τους να παρέχουν προστασία, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υποδοχής και βιώσιμη διαβίωση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής».
Αναφορά γίνεται επίσης και στις δράσεις που θα αναληφθούν ώστε να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί επίσης με αυτές τις χώρες για να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από την περιοχή, να ενισχύσει την ικανότητα διαχείρισης των συνόρων και να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό, οι εντολές των οργανισμών της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμοστούν στο μέγιστο βαθμό. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο θα πρέπει να εντείνει τις εξωτερικές της δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων ασύλου. Επιπλέον, στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών, θα μπορούσε να παρασχεθεί υποστήριξη με τη μορφή επανεγκατάστασης σε εθελοντική βάση, δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες και παιδιά».