Με επιστροφή μισθού απειλούνται όσοι δεν εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου
NEWSROOM - 28/08/21
Διευκρινήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής των αναστολών συμβάσεων εργασίας σε απολύσεις, έδωσε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του “ΣΚΑΪ 100,3” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα διαδραματίσει η διάρκεια της πανδημίας και έθεσε μία ακόμα παράμετρο για την οποία οι πολίτες πρέπει να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με το εμβόλιο, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες:
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι διατάξεις και οι συνέπειες. Οι άνθρωποι αυτοί θα τεθούν σε ένα καθεστώς αναστολής εργασίας. Αν αυτά τα πράγματα τραβήξουν σε μεγαλύτερο εύρος, τότε θα επανεξεταστούν διάφορα πράγματα. Η συζήτηση τώρα, κατά την απόψή μου, δεν πρέπει να είναι στη διάσταση ούτε της απόλυσης, ούτε των συνεπειών που θα έχουν. Είναι να πάνε να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο είναι εκεί. Πρέπει να εμβολιαστούν, όχι επειδή η κυβέρνηση τους «στιγματίζει» ή τους «βάζει απέναντι» αλλά επειδή η δουλειά τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους γι’ αυτή καθ’ αυτή τη δουλειά τους.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε».
Σε μία προσπάθεια να πείσει τους υγειονομικούς, οι οποίοι εξακολουθήσουν να αρνούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό γύρω τους, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν την αμοιβή που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής, αφού στο δημόσιο ο μισθός προκαταβάλλεται.
Μήνυμα στους εμβολιασμένους υγειονομικούς, οι οποίοι απειλούν να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αρνητές συναδέλφους τους, έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης:
«Η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα, θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση».
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρέπεμψε στην εισήγηση των ειδικών σχετικά με την ένταξη στο καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλων κλάδων, ενώ ο Μάκης Βορίδης δεν αποκλείει την επέκταση του μέτρου και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι οι κλάδοι για τους οποίους συζητείται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS