Τι υποστηρίζουν στη μελέτη τους ερευνητές για τον δείκτη αναπαραγωγής του παραλλαγμένου στελέχους.
NEWSROOM - 22/08/21
Ικανά να μεταδώσουν τον ιό χαρακτηρίζει πρόσφατη μελέτη, άτομα που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τα οποία καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα της covid 19.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.
Μετά από ανάλυση στοιχείων εκατό ενός ατόμων από την Κίνα που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος το διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σχεδόν έξι ημέρες μετά την μόλυνση και δύο ημέρες αφού εντοπίστηκαν θετικοί σε ιικό RNA, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα άτομα σαράντα οκτώ ώρες πριν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα, χρόνος που είναι μεγαλύτερος σε σχέση με παλαιότερες μορφές του ιού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα όσοι μολύνθηκαν από το στέλεχος «Δέλτα» είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο, ενώ στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, η προσβολή από τον ιό έγινε στην προσυμπτωματική φάση.
Η επιθετικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης αποδεικνύεται σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, από το γεγονός ότι κάθε μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 6,4 ανθρώπους σύμφωνα με τον δείκτη αναπαραγωγής “R0”, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές της αρχικής μορφής του ιού κυμαίνονται μεταξύ 2 και 4 μονάδων.
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τα συμπτώματα, αφού είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο, το ιικό τους φορτίο ωστόσο ήταν μειωμένο και είχαν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.