Έντονος προβληματισμός για τις συνθήκες του συστήματος υγείας
NEWSROOM | 22/08/21
Μνήμες από την κατάσταση που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες έχει αρχίσει να θυμίζει η εικόνα που παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις απλές κλίνες covid από την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», αυξάνοντας την πίεση στο Σύστημα Υγείας, εν μέσω καλοκαιριού.
Τα ποσοστά πληρότητας των νοσοκομείων σε ορισμένες περιοχές προσεγγίζουν ακόμα και το 100%, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες ενόψει χειμώνα.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου έως 8 Αυγούστου 2021 αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, από τα οποία τα 868 αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα».
Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ,ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, επισήμανε ότι απέχουμε ακόμα από τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εικόνα που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ:
«Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας. Το τέταρτο κύμα έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%. Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική, αλλά υπαρκτή.
Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη ‘εισιτήρια προς εξιτήρια’. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χθες, που σημαίνει συνεχή πίεση του Συστήματος Υγείας.
Οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα».
Οι επιδημιολογικοί δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Η θετικότητα δεν πέφτει κάτω από το 3%, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας κάποιες φορές και τον μέσο όρο του 4%. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Νάξος με 9,6%, η Μύκονος με 6,04%, η Πάρος με 5,78%.
Την ίδια στιγμή εντείνεται και η πίεση στο Σύστημα Υγείας με τις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και απλές κλίνες covid να γεμίζουν. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 251 εισαγωγές ασθενών, ενώ αύξηση σε ποσοστό που «αγγίζει» το 30% καταγράφει η κάλυψη στις ΜΕΘ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον συνάδελφό του κινήθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ηρακλής Τσαγκάρης, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση για καθολικό εμβολιασμό:
«Αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε. Έχουμε πάνω από 280 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Είναι δεκαπλάσιοι από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. Το καινούργιο στέλεχος του ιού αλλάζει τελείως τα δεδομένα, τα οποία είχαμε συνηθίσει. Δύο είναι οι σταθερές, τις οποίες με επιμονή πρέπει να στηρίξουμε. Το ένα είναι τα μέτρα προστασίας, το άλλο είναι ο καθολικός εμβολιασμός».