Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε σε ποιους συστήνεται η ενισχυτική δόση. Πως θα γίνει η σχετική γνωμοδότηση.
NEWSROOM - 17/08/21
Στις κατηγορίες πολιτών στις οποίες συστήνεται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η κα Θεοδωρίδου, επικαλούμενη τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, εξήγησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, διευκρινίζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή:
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη τρίτης δόσης για το γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός όλων με δύο δόσεις εμβολίων παραμένει -και με την παραλλαγή Δέλτα- ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσολογικής απάντησης με τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.
Οι ελληνικές μελέτες έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου μεταμοσχευμένους, άτομα με νεοπλασίες, αιματοκαθαιρόμενους, καθώς και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών. Στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε σύγκριση με τους υγιείς, είναι περίπου η μισή -δηλαδή άνω του 90% για τους υγιείς και γύρω στο 56% σε ανοσοκατεσταλμένους».
Η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, πανηγυριών και εορταστικών εκδηλώσεων την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, έχουν καταστήσει σαφές ότι ο στόχος του χτισίματος του περιβόητου τείχους ανοσίας σε ποσοστό 80% μέσα στον τρέχοντα μήνα, δεν είναι εφικτός, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για επίτευξη αντίστοιχου ποσοστού τον Σεπτέμβριο και ενώ επίκειται το άνοιγμα της εκπαίδευσης και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην δουλειά τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» «καλπάζει».
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εμφανίζεται στις ηλικίες από 18 έως 64 ετών, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει και για την αύξηση που παρατηρείται στους διασωληνωμένους.