Βέβαιος για εμφάνιση έντονων φαινομένων στις πληγείσες περιοχές εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
NEWSROOM - 14/08/21
Προειδοποίηση σε δραματικούς τόνους για πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα με τα οποία είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, απηύθυνε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Συνομιλώντας με την Μαριλένα Γεραντώνη στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν στο πολλαπλάσιο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα:
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο, αμέσως μετά τις πυρκαγιές ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνεται κατά επτά φορές και ο κατολισθητικός κατά τέσσερις φορές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που σημειώθηκαν πυρκαγιές. Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή την περίπτωση παρασύρονται και αντικείμενα μαζί με το νερό της βροχής που κυκλοφορεί προς τη θάλασσα, καθιστώντας μη αποτελεσματικά όποια έργα έχουν γίνει για τη συγκράτηση μόνο του νερού».
Ο κ. Λέκκας, στο ενεργητικό του οποίου συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από τριακόσιες επιστημονικές δημοσιεύσεις καθώς και συγγραφή και έκδοση δώδεκα βιβλίων και σημειώσεων κάποια από τα οποία διδάσκονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την περίπτωση να αντιστραφεί η καταστροφή:
«Δεν θα είναι εφικτό για ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής που κάηκε και αυτό γιατί το δάσος αναπτυσσόταν σε ειδικές μορφολογικά περιοχές και οι περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν δράσεις του ανθρώπου. Έτσι περιμένουμε να γίνει κάτι με την αναγέννηση της φύσης. Η επαναφορά των οικοσυστημάτων είναι μια δύσκολη, επίπονη και πολύχρονη διαδικασία, η οποία δεν θέλει βιασύνη. Δεν περιμένουμε η περιοχή στην Εύβοια να ανακάμψει σε έως πέντε χρόνια. Θα πρέπει να πάρει μια δεκαετία ή και περισσότερο για να δούμε αν θα ανακάμψει. Αντίστοιχη διαδικασία που έγινε το 2007 στην Ηλεία με τη μεγάλη πυρκαγιά, θεωρώ ότι είχε επιτυχία γιατί η ίδια η φύση εκεί υποβοήθησε τη φυσική αναγέννηση δεδομένου ότι έχουμε πολύ υψηλές βροχοπτώσεις , αλλά και πολύ εύφορα εδάφη. Εξαρτάται από την ίδια τη φύση τη δυνατότητα και δυναμικότητα έχει να ανακάμψει».