Οι υπερβολικά υψηλές τιμές του υδραργύρου, η μεγάλη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και οι ρυθμοί με τους οποίους λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική επιβεβαιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
NEWSROOM - 14/08/21
Ο θερμότερος μήνας στην ιστορία του πλανήτη, εδώ και 142 χρόνια, ήταν ο φετινός Ιούλιος, επιβεβαιώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλα διαστήματα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν διεθνώς, με τον υδράργυρο να φθάνει στα «κόκκινα» στη Σικελία δείχνοντας 48,8 βαθμούς Κελσίου.
Ψηλά στη σχετική λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες βρίσκονται οι Ασία, βόρεια και νότια Αμερική, Αφρική και Αυστραλία, οι οποίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λόγω της αφόρητης ζέστης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, Ρικ Σπίνραντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή που διαρκώς επιδεινώνεται:
«Ο Ιούλιος είναι τυπικά ο θερμότερος μήνας του έτους παγκοσμίως, αλλά ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πέτυχε να γίνει ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και επιδεινούμενη πορεία της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο».
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η Έκθεση για το κλίμα που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ο ΟΗΕ, στην οποία αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ήδη έχουν γίνει αισθητές σε διάφορα σημεία του.
Ο μετεωρολόγος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ‘CBS News”, Τζεφ Μπεραρντέλι, μίλησε σε δραματικούς τόνους για την ανθρώπινη παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή:
«Ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε συστηματικά να ξεπερνάμε προηγούμενα ρεκόρ και να φτάνουμε σε νέα, πρωτοφανή επίπεδα για όσο θα υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Ο φετινός Ιούλιος αντιπροσωπεύει τις δραματικές συνέπειες στη φύση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας» .
Όπως παρατηρούν μάλιστα οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η έκταση του πάγου στις θάλασσες της Αρκτικής τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 18,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,14 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, ενώ και οι τροπικοί κυκλώνες που προκλήθηκαν ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.