Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η συμμετοχή της ηλικιακής κατηγορίας από 12 ετών και άνω στο σχέδιο «Ελευθερία».
NEWSROOM - 27/07/21
Τους άξονες στους οποίους βασίστηκε η απόφαση για τη συμμετοχή των παιδιών ηλικίας δώδεκα ετών και άνω στο σχέδιο «Ελευθερία», πέρα από τη διαρκώς αυξανόμενη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» και τα γενικότερα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής εξήγησε ότι γνώμονα για τη λήψη της απόφασης αποτέλεσε η διατήρηση της υγείας των παιδιών και η προστασία των ευάλωτων ομάδων του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, καθώς και η προσπάθεια για τη διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην παιδική και την εφηβική ηλικία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μέλη των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων αποτελούν πηγή διασποράς του κορωνοϊού, όπως επισήμανε η κα Θεοδωρίδου, μπορεί να οδηγήσει εκτός από την έκθεση σε κίνδυνο ατόμων του στενού τους περιβάλλοντος και σε επιδημικές εξάρσεις στα σχολεία.
Στόχο της συγκεκριμένη απόφασης για τη θωράκιση του οργανισμού των παιδιών αποτελεί επίσης η αποφυγή νέων μεταλλάξεων και κατ΄επέκταση η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
«Η νόσος στα παιδιά διαδράμει κυρίως ήπια και ασυμπτωματικά, ωστόσο μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί και στην Ελλάδα παρά την ήπια συμπτωματολογία, ενώ υφίσταται και το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους. Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από λοίμωξη Covid-19» επισήμανε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι μετά από κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, τόσο ο Αμερικανικός όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, άναψαν το πράσινο φως για τη χορήγηση στα παιδιά εκτός του σκευάσματος της “Phizer” και αυτού της “Moderna”.
Τα αποτελέσματα των μελετών κατέδειξαν την ικανότητα των εμβολίων για παραγωγή αντισωμάτων, χωρίς να εξαιρούνται οι συνήθεις παρενέργειές τους, με την αναλογία εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, να θεωρείται σπάνιο φαινόμενο με δέκα οκτώ περιπτώσεις στο ένα εκατομμύριο.
Καταλήγοντας η επικεφαλής της Επιτροπής υπογράμμισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανοτήτων εμφάνισης σπάνιων παρενεργειών.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS