Απαραίτητη προϋπόθεση η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκέψεις για επιβολή κυρώσεων σε όσους αρνηθούν.
NEWSROOM - 16/07/21
Ολοένα και περισσότερο έδαφος φαίνεται πως κερδίζουν οι σκέψεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος σχολείων και πανεπιστημίων για τη νέα χρονιά, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πετσας, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στον χρόνο λήψης των σχετικών αποφάσεων:
«Έχω επισκεφθεί πολλούς δήμους αυτές τις τρεις μέρες και μού έχει τεθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από πάρα πολλούς, όχι μόνο δημάρχους αλλά από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επαγγελματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη. Σε δέκα τέσσερις δήμους που επισκέφθηκα αυτές τις μέρες είναι γεγονός πως είτε μιλάμε για την Ευρυτανία και ορεινά χωριά είτε μιλάμε για το Κιλελέρ στην "καρδιά" του κάμπου είτε μιλάμε για δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, μού έχουν θέσει όλοι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει κι εμάς κι είναι ένα θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό.
Υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και συζήτηση και για άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι η εμβολιαστική κάλυψη του εκπαιδευτικού προσωπικού θα φθάσει στο 100%.
Έκκληση στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στην covid 19 απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή “Alpha ΠΑΝΤΟΥ”, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν:
«Υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και συζήτηση και για άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, εξετάζεται».
Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, κ. Χαράλμπος Γώγος, με συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «ΣΗΜΕΡΑ» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιδείνωση της κατάστασης που αναμένεται με το άνοιγμα των σχολείων:
«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση. Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει επτά ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test. Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ. Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του κορονοϊού στις νεαρές ηλικίες. Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS