Φόβοι για δραματική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά
NEWSROOM - 11/07/21
Δραματικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Λουκίδης. Συνομιλώντας με τον Μάρκο Δεϊμέζη στον τηλεοπτικό αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο διακεκριμένος καθηγητής εκτίμησε ότι το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται προ των πυλών και υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει επικρατήσει στη χώρα μας:
«Έχουμε μια έκρηξη των κρουσμάτων πριν από ένα μήνα ο αριθμός ήταν γύρω στα 1.800 και τώρα φθάσαμε στα 2.300 .Άκουγα τον καθηγητή κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ο οποίος έλεγε ότι μπορεί να φθάσουμε σε αριθμό κρουσμάτων που δεν έχουμε σκεφτεί η δεν έχουμε φανταστεί ποτέ. Πιστεύω ότι είμαστε στις παρυφές τέταρτου κύματος και αν όχι κάνουμε τις αυξομειώσεις του τρίτου κύματος. Αν όμως αυτό δείξει μια εκθετική αύξηση και ουσιαστικά επικρατήσει και η μετάλλαξη “Δέλτα”, η οποία φαίνεται να έχει επίσης μια αυξητική τάση στην παρούσα φάση, είμαι σίγουρος ότι πρέπει να το ονομάσουμε αυτό τέταρτο κύμα. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει πλήρως και στη χώρα μας γιατί από ό,τι φαίνεται είναι το στέλεχος που έχει επικρατήσει σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και επειδή έχει την ισχυρή μεταδοτική εικόνα να επικρατεί μέσα στο γονιδίωμα του ιού οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι το τέλος του μήνα θα αφορούν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο κ. Λουκίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο και αναφέρθηκε παράλληλα στην ηλικιακή ομάδα που τον ανησυχεί περισσότερο στο θέμα της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα :
«Οι νέοι αποτελούν την πιο ενεργό ηλικιακή ομάδα σε όλη την κοινωνική ζωή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές. Πρέπει να τους περάσουμε σαν άποψη να θυμηθούν τους εμβολιασμούς και να γίνουν σύμμαχοί μας. Είναι αυτοί που θα δώσουν το παράδειγμα και θα χτίσουν αυτό το τείχος που ζητάμε. Με ανησυχεί πολύ η ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, η οποία είναι επίσης πολύ ενεργή, έχοντας σχέση με την καθημερινότητα, την εργασία και την κοινωνική ζωή. Επιπλέον σε αυτή την κατηγορία αρχίζουν να εμφανίζονται και κάποια νοσήματα που μπορεί να μην είναι ήπια πολλές φορές. Θα κάνουμε μια στοχευμένη προσπάθεια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να βγάλει και τις νοσηλείες».
Καταλήγοντας ο κ. Λουκίδης εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τον αριθμό των νοσηλειών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να περάσει ένα δεκαήμερο προκειμένου να αποτιμηθεί ότι η έναρξη του κύματος δεν οδηγεί ασθενείς σε θαλάμους νοσοκομείων: «Μπορεί να δούμε νοσηλείες τετρακοσίων ή και πεντακοσίων περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών, οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας».