Τι δήλωσε ο καθηγητής για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» και την πιθανότητα τέταρτου κύματος του ιού λόγω του τουρισμού.
NEWSROOM - 05/07/21
Δεδομένη την επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Οικονομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο εκπρόσωπος της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε την υψηλή μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ στο θέμα που έχει ανακύψει με τον διαχωρισμό του πληθυσμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, διευκρίνισε ότι αυτή η εξέλιξη επιβάλλεται από τις συνθήκες:
«Η εξάπλωση της μετάλλαξης 'Δέλτα" είναι θέμα λίγων μηνών. Τώρα είναι ήδη σε όλες τις ηπείρους. Αυτό δεν είχε συμβεί με τέτοιο ρυθμό με την Άλφα. Στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των εμβολιασθέντων και από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την επικράτηση της "Δέλτα" τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Η μετάλλαξη "Δέλτα" είναι επικίνδυνη παρότι δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου αλλά τη μεταδοτικότητα. Όσο περίεργο και να ακούγεται, μπορούμε απλά να πούμε πως είναι επικίνδυνη γιατί είναι κατά 50-60% πιο μεταδοτική, άρα μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και να ευθύνεται για πενταπλάσιο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τη μετάλλαξη “Άλφα”. Επίσης, επηρεάζει λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για παράδειγμα τα εμβόλια των “Pfizer” και “AstraZeneca”, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στην “Άλφα” όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, είναι τώρα αποτελεσματικά κατά 96% και 92% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την άρση των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, επιτρέψτε μου να πω πως αυτό δεν συνιστά κοινωνικό διαχωρισμό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εφόσον κάνουν συνεχώς τεστ, γιατί αυτή η δυνατότητα υπάρχει για να αποδείξει κάποιος πως δεν είναι φορέας και δεν νοσεί. Η μη επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα όμως θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι άνεργοι είναι ήδη «διαχωρισμένοι», το ίδιο και όσοι είναι ασθενείς, δεν είχαν και δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι μαθητές και οι φοιτητές έχασαν δύο χρόνια εκπαιδευτικής διαδικασίας και βέβαια να μην ξεχάσουμε όσους έχασαν τις επενδύσεις τους και είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν. Ίσως η ίδια πανδημία να προσφέρει το ηθικό πλαίσιο και να μας επιβάλλει να μιλήσουμε για αυτούς τους διαχωρισμούς».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Δραμμινός καθηγητής, φάνηκε καθησυχαστικός σχετικά με την έξαρση ενός τέταρτου κύματος του ιού λόγω του τουρισμού:
«Εφόσον όσοι έρχονται είναι εμβολιασμένοι με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ή έχουν κάνει τεστ, τότε είμαστε σχετικά ασφαλείς. Σίγουρα περισσότερο από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν κάνουν τεστ και κυκλοφορούν ανάμεσά μας ενώ μπορεί να είναι φορείς της μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης, φέτος ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων θα είναι εμβολιασμένο όταν αρχίσει η πραγματική τουριστική περίοδος, μετά τις αρχές Αυγούστου».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS