Σε συνέντευξή του στη Mozzart Sport με αφορμή το EuroBasket 2022 ο Νέβεν Σπάχια εξέφρασε την άποψή του για τους ναταρουραλιζέ παίκτες στις εθνικές ομάδες. Μόνο που σε κάποιο σημείο των όσων υποστήριξε έχασε τον δρόμο του.
Αντίθετος με τον κανονισμό της FIBA που επιτρέπει τη χρήση νατουραλιζέ παικτών στα ρόστερ των εθνικών ομάδων δήλωσε σε συνέντευξή του στη Mozzart Sport ο Νέβεν Σπάχια.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη Σερβία, υποστηρίζοντας σε γενικό πλαίσιο πως "η εθνική ομάδα είναι στην πραγματικότητα η ταυτότητα μιας σχολής μπάσκετ, ενός έθνους, μια κουλτούρας" και συμπληρώνοντας ότι "ελπίζω να μην φτάσει σε αυτό το σημείο, να μην το επιτρέψει ποτέ".
Δεκτή, σαφέστατα, η άποψη του 59χρονου Κροάτη προπονητή, ο οποίος παρακολουθεί τα παιχνίδια της Πράγας για το EuroBasket 2022 και έχει σχηματίσει ιδία άποψη για τη δυναμικότητα των ομάδων του Δ' ομίλου. Κι άλλοι, πολλοί ίσως, συμφωνούν μαζί του.
Η βασική ένσταση όμως που γεννήθηκε από τη συζήτηση που είχε με τον Σέρβο δημοσιογράφο αφορούσε τη δική μας Εθνική ομάδα, χρησιμοποιώντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ για να ενισχύσει κι άλλο τη θέση του.
"Βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που μαζί με τον Αντετοκούνμπο κερδίζουν μόνοι τους. Αν αυτός είναι ο στόχος της εθνικής ομάδας, εντάξει. Εγώ όμως είμαι κατά.
Είναι αστείο όταν βλέπω πριν από την έναρξη του παιχνιδιού την παρουσίαση των ομάδων και στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων η κάμερα περνά από παίκτες που δεν ξέρουν καν να μιλούν τη γλώσσα. Ούτε τα λόγια γνωρίζουν. Γι' αυτό υπάρχουν οι σύλλογοι. Ας παίξουν πέντε, επτά, οκτώ, όσοι θέλουν. Οι εθνικές ομάδες είναι εθνικές για κάποιο λόγο" σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ξέχωρα πάντως από τη δυνατότητα που παρέχει η FIBA σε κάθε ομοσπονδία να δηλώνει έναν μη γηγενή παίκτη στη 12άδα, ο Νέβεν Σπάχια θα έπρεπε να γνωρίζει πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (και ο Θανάσης ή ο Κώστας) έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, την ώρα που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ διαθέτει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του.
Δεν είναι δηλαδή μια περίπτωση όπως ο Αμερικανός Τζαλίν Σμιθ, από τον οποίο "πήραμε πολλά", διότι "το κροατικό μπάσκετ είναι στάσιμο εδώ και χρόνια" και "δεν μπορούμε να βγάλουμε πλέι μέικερ εδώ και 15-20 χρόνια". Η διαφορά είναι ορατή και ξεκάθαρη!
Πηγή: sport24.gr