Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν απόλυτα «εγκλωβίζοντας» στις «δαγκάνες» της άμυνάς τους, τους ελλιπέστατους Βάσκους (75-63) και σημείωσαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση μετά τις 10 Δεκεμβρίου
Κείμενο: Γιώργος Χόμπης
Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και εκμεταλλευόμενος τις απουσίες της αντιπάλου του, η οποία παρατάχθηκε αποδεκατισμένη, ο Παναθηναϊκός έκανε υγιεινό περίπατο στο παρκέ του κλειστού «Νίκος Γκάλης» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επικρατώντας της Μπασκόνια πιο άνετα από ό,τι δείχνει το τελικό 75-63.
Η ελληνική ομάδα σημείωσε την πέμπτη της νίκη στη διοργάνωση, επιστρέφοντας στα θετικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά τις 10 Δεκεμβρίου όταν- με πρωταγωνιστή τον Μέικον- είχε «υποτάξει» στο ίδιο γήπεδο την Άλμπα Βερολίνου και δείχνοντας παράλληλα ότι η πολύ καλή εμφάνιση την προηγούμενη εβδομάδα στην Πόλη κόντρα στην Εφές –που λόγω λεπτομερειών δεν συνοδεύτηκε από θετικό αποτέλεσμα- δεν ήταν τυχαία.
Η αναμέτρηση εξελίχθηκε ουσιαστικά σε παράσταση για έναν ρόλο, καθώς η ανωτερότητα των «πράσινων», οι οποίοι δεν είχαν στη σύνθεσή τους τον «πύργο» τους, Γιώργο Παπαγιάννη και τον εκ των «πολυβόλων» της ομάδας, Ντάριλ Μέικον, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ήταν εμφανής από το ξεκίνημα, δεν αμφισβητήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και «ζέστανε» με την απόδοσή τους τους λιγοστούς φίλους τους που βρέθηκαν στο παγωμένο ΟΑΚΑ.
Το τριφύλλι εμφανίστηκε… «σεληνιασμένο» στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, έπιασε από τον «λαιμό» τους ελλιπέστατους Βάσκους, τους οποίους «εγκλώβισε» στα... «πλοκάμια» της άμυνάς του, δημιούργησε από πολύ νωρίς μεγάλες διαφορές- προσεγγίζοντας ακόμα και τα όρια του διασυρμού- και μόνο όταν στο φινάλε χαλάρωσε και άφησε το πόδι από το γκάζι επέτρεψε στην ισπανική ομάδα να περιορίσει το εύρος της ήττας της.
Σε αυτό το εύκολο, όπως εξελίχθηκε, βράδυ, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν αρκετούς παίκτες που φόρεσαν τον… «μανδύα» του πρωταγωνιστή, ενώ και ο τεχνικός ηγέτης της ομάδας, Δημήτρης Πρίφτης, βρήκε την ευκαιρία να δώσει αρκετά μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον νεοαποκτηθέντα, Στέφαν Γιόβιτς.
Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ, ο οποίος προορίζεται για να αναλάβει τη μπαγκέτα της οργάνωσης ως ο βασικός «κουμανταδόρος» του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, παρά το γεγονός ότι λόγω της αργοπορημένης άφιξής του λόγω νόσησης από κορωνοϊό, αλλά και του κλεισίματος του γηπέδου ως συνέπεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», είχε ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα.
Στην επανεμφάνισή του μετά από ένα χρόνο σε αγώνα της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Γιόβιτς βρήκε δύο φορές τον στόχο από το τρίποντο, μάζεψε τρία ριμπάουντ και με τις ισάριθμες τελικές πάσες με τις οποίες ομόρφυνε το παιχνίδι στα σχεδόν είκοσι λεπτά που αγωνίστηκε, δημιούργησε στους ιθύνοντες και τους φίλους της ομάδας την ελπίδα ότι για πρώτη φορά από την εποχή του Νικ Καλάθη, ένας αυθεντικός πλέι μέικερ φόρεσε τη φανέλα του εξάστερου.
Ο Παναθηναϊκός «εγκλώβισε» από το ξεκίνημα τους Ισπανούς στις… «δαγκάνες» της άμυνάς του και με τους Έβανς και Γουάιτ να συνεπικουρούν τον «συνήθη ύποπτο», Νέντοβιτς, εκτόξευσε με το «καλημέρα» τη διαφορά.
Ο «πράσινος» βομβαρδισμός τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι (6/7 δίποντα 2/3 τρίποντα) είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τριπλάσια «ψαλίδα» στο σκορ (18-6), την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έβλεπαν τα καλάθι σαν το… μάτι της βελόνας έχοντας μόλις τέσσερα εύστοχα σουτ σε δέκα οκτώ προσπάθειες και φθάνοντας μετά βίας μια ανάσα από τη διψήφια παραγωγικότητα στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (22-8).
Το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας του Νέβεν Σπάχια, Γούειν Μπόλντουιν, είχε μείνει στο απόλυτο μηδέν επιθετικά, οι Γουάιτ και Έβανς συνέχισαν να αποτελούν αξιόπιστες λύσεις, ο Γιόβιτς που εισήλθε καταχειροκροτούμενος στον αγωνιστικό χώρο, δικαίωσε τις προσδοκίες για τη θέση του πλέι μέικερ και η διαφορά αφού «φλέρταρε» με τα όρια του θριάμβου αρκετή ώρα πριν λήξει το ημίχρονο, διαμορφώθηκε τελικά στο 38-20, όταν οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τον κόουτς των γηπεδούχων να δίνει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν έχουν αρκετές… «ώρες πτήσης» τη φετινή σεζόν.
Το… τρένο που οδηγούσε στην επιστροφή των «πρασίνων» στις νίκες έμοιαζε πια αδύνατον να εκτροχιαστεί, αφού οι παίκτες του Πρίφτη εφαρμόζοντας την ίδια πιεστική άμυνα που… «στραγγάλιζε» τους Βάσκους και με τον Νέντοβιτς να… «πυροβολεί» κατά ριπάς και αδιακρίτως, ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο συν25 (50-25), διαφορά που διατήρησαν μέχρι τη λήξη της τρίτης περιόδου (57-32).
Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι κατέγραφαν πολύ άσχημα ποσοστά στα σουτ εντός πεδιάς μέχρι εκείνο το σημείο και είδαν τη διαφορά να προσεγγίζει τα όρια του διασυρμού στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου (59-32), είδαν τον Μπόλντουιν να… «ξυπνάει» από τον λήθαργο και εκμεταλλευόμενοι τη φυσιολογική χαλάρωση των γηπεδούχων να μειώνουν μέχρι τους δέκα πόντους στα μέσα της περιόδου.
Ένα απλό… «χάιδεμα» στο γκάζι από τον Νέντοβιτς ήταν αρκετό για να βάλει φρένο στις όποιες υποψίες μπορεί να δημιουργήθηκαν για ανατροπή των δεδομένων στους παίκτες της Μπασκόνια, οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν ήταν με ένα σερί έντεκα αναπάντητων πόντων να περιορίσουν την τελική έκταση της ήττας τους.
Η τριάδα των Έβανς (14π. 3ρ. 1ασ), Γουάιτ (12π. 4ρ. 2κλ. 1ασ) και Νέντοβιτς (16π. 1κλ. 4ρ. 4ασ), ξεχώρισε περισσότερο από τους νικητές. Οι Παπαπέτρου και Κασελάκης πρόσθεσαν από επτά πόντους έκαστος, με τον αρχηγό της ομάδας να διανθίζει τη στατιστική του απεικόνιση και με πέντε τελικές πάσες, όσες και ο αναβαθμισμένος, μετά την αποχώρηση του Πέρι, Μποχωρίδης.
Για περισσότερα από δέκα επτά λεπτά αγωνίστηκε ο Καββαδάς (4π. 4ρ.), ενώ ο βενιαμίν της ομάδας, Νεοκλής Αβδάλας, που υπέγραψε λίγες ώρες νωρίτερα την πενταετή ανανέωση της συνεργασίας του με τον σύλλογο, δεν επιχείρησε κάποια προσπάθεια.
Ο Γουέιντ Μπόλντουιν με 16 πόντους ήταν το πρώτο βιολί της Μπασκόνια, αλλά άργησε πολύ για να πάρει μπροστά, με τους Γκεντράιτις (12π.), Φοντέκιο και Ενόχ (από 11π. έκαστος), να τον ακολουθούν.
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της βραδιάς:
Ούνικς Καζάν – ΤΣΣΚΑ 75-86
Μονακό – Ρεάλ 84-90 (66-66 κ.α. 75-75 α΄παρ.)
Αρμάνι – Ζαλγκίρις 65-58
Μπάγερν –Άλμπα Βερολίνου 62-56