Οι λαβωμένοι από τον κορωνοϊό «πράσινοι» παραδόθηκαν άνευ όρων στην ΤΣΣΚΑ (74-98)
NEWSROOM - 13/01/22
Παρουσιάζοντας σαφές έλλειμμα ενέργειας και διάρκειας στο παιχνίδι του λόγω της επίδρασης του κορωνοϊού που χτύπησε την ομάδα και κυρίως όντας κατώτερος των περιστάσεων, ο Παναθηναϊκός γνώρισε τη συντριβή από την ΤΣΣΚΑ με 74-98.
Στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση της αγωνιστικής, που σημαδεύτηκε από πλήθος αναβολών καθώς πέντε παιχνίδια συνολικά δεν διεξήχθησαν μιας και αρκετές ομάδες ταλαιπωρούνται ακόμα από την επέλαση της covid 19 στις τάξεις τους , οι «πράσινοι» έκαναν βαθιά υπόκλιση στην αγωνιστική ανωτερότητα της σαφώς πιο έτοιμης «ρωσικής αρκούδας» στο παρκέ του κλειστού «Νίκος Γκάλης» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη αγωνίστηκε στον πιο πρόσφατο αγώνα της τέσσερις ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους σε αντίθεση με το τριφύλλι, του οποίου η τελευταία επίσημη αναμέτρηση χρονολογείται στις 27 Δεκεμβρίου και έκτοτε έκανε ελάχιστες προπονήσεις.
Οι Ρώσοι, που δεν συνάντησαν κανένα απολύτως πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια του σαρανταλέπτου και έκαναν επίδειξη δύναμης, έγραψαν ουσιαστικά τους τίτλους τέλους του αγώνα από πολύ νωρίς, στο δεύτερο μόλις δεκάλεπτο, όταν «έτρεξαν» ένα σερί είκοσι τριών αναπάντητων πόντων, που έκριναν ουσιαστικά την τελική έκβαση του ματς, αφού η διαφορά που δημιουργήθηκε σε εκείνο το χρονικό σημείο ήταν πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί από τους γηπεδούχους.
Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να προβάλει αντίσταση μέχρι το όγδοο λεπτό όταν το σκορ ήταν ισόπαλο στους είκοσι πόντους, προτού «χαθεί» ουσιαστικά επιθετικά στη συνέχεια και παραδοθεί στις ορέξεις της αντιπάλου του.
Από εκείνο το σημείο και για τα επόμενα οκτώ λεπτά οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν μπόρεσαν να… «ματώσουν» το ρωσικό καλάθι και σε συνδυασμό αφενός με την πολύ εύκολη διάσπαση της άμυνας ζώνης που εφάρμοσε ο προπονητής του εξάστερου, Δημήτρης Πρίφτης, από πλευράς των Μοσχοβιτών- οι οποίοι πυροβολούσαν «ασύστολα» και αδιακρίτως πίσω από τη μεγάλη άρκτο- και αφετέρου με την αδυναμία να περιοριστεί η δράση του Τόρνικε Σενγκέλια στη ρακέτα, η διαφορά εκτοξεύτηκε σε μη αναστρέψιμα για την τελική έκβαση του παιχνιδιού επίπεδα.
Τα δύο συνεχόμενα καλάθια του Σαντ Ρος στα μέσα της δεύτερης περιόδου μπορεί να διέκοψαν το εκπληκτικό σερί των Ρώσων ρίχνοντας τη διαφορά κάτω από τους είκοσι πόντους (24-43), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανά να λύσουν τον γρίφο στην επίθεση της ομάδας, την ώρα μάλιστα που οι… «κάνες» των δύο «πράσινων πολυβόλων», Νεμάνια Νέντοβιτς και Ντάριλ Μέικον, παρέμεναν «άκαπνες».
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 33-60 και τις δύο ομάδες να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα. Την μεν ΤΣΣΚΑ να εντυπωσιάζει δημιουργώντας διαφορά που ξεπέρασε τα όρια του θριάμβου και «άγγιξε» αυτά του διασυρμού, δίνοντας ουσιαστικά τυπικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού και τον Παναθηναϊκό να υπερβαίνει μετά βίας τον διψήφιο απολογισμό στο επί μέρους σκορ της δεύτερης περιόδου (μόλις δέκα τρεις), με τον Σέρβο «μπόμπερ» του, Νέντοβιτς, να πετυχαίνει το παρθενικό του σουτ στο παιχνίδι.
Η διάθεση που έδειξαν οι γηπεδούχοι να πιέσουν στα μετόπισθεν στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, δεν προβλημάτισε στο ελάχιστο την σαφώς ανώτερη ποιοτικά αντίπαλό τους, η οποία δεν έμοιαζε διατεθειμένη να… «παραχωρήσει» τίποτα στους «πράσινους». Εξαπολύοντας μία τρίποντη καταιγίδα από την οποία ο Παναθηναϊκός ήταν ανήμπορος να προστατευτεί, εκτόξευσαν την «ψαλίδα» στους τριάντα πόντους (41-71), τη στιγμή που στο ρολόι του γηπέδου έμεναν πέντε λεπτά για τη συμπλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου.
Στο διάστημα που απέμενε μέχρι το τριακοστό λεπτό της αναμέτρησης η ελληνική ομάδα περιόρισε την έκταση του σκορ σε 55-77, χάρη σε ένα κρεσέντο του Κέντρικ Πέρι, ο οποίος σημείωσε τους δέκα από τους δέκα πέντε πόντους του συνολικά σε αυτό το διάστημα, διαισθανόμενος και τον επισφαλή χαρακτήρα της θέσης του από την επικείμενη έλευση του νέου αποκτήματος της ομάδας, Στέφαν Γιόβιτς, που πέρα από τον ρόλο του «κουμανταδόρου» του παιχνιδιού θα αποσπάσει και σημαντικό χρόνο στο ροτέισον από τον ίδιο τον Αμερικανό.
Στην ακροτελεύτια περίοδο του ματς οι φιλοξενούμενοι έχοντας δημιουργήσει διαφορά τέτοια που δεν επέτρεπε την παραμικρή αμφισβήτηση για την τελική έκβαση, σταμάτησαν να… «χαϊδεύουν» το γκάζι, ο Ιτούδης έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν σε παίκτες με μικρό χρόνο συμμετοχής και η διαφορά περιορίστηκε στην τελική τιμή της.
Πρώτο βιολί των νικητών ήταν αδιαμφισβήτητα ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με γεμάτη στατιστική σε αρκετές κατηγορίες (17π. με 4/6 τρίποντα 5ρ. 6 ασ) συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Πολύ καλή εμφάνιση κατέγραψαν επίσης οι Μάριους Γκριγκόνις (19π. με 4/8 τρ. 3ασ)και Τόρνικε Σενγκέλια (16π. 4ρ. 4ασ). Στις παρυφές του διψήφιου κινήθηκαν οι Λούντμπεργκ και Μπολομπόι σημειώνοντας από οκτώ πόντους έκαστος, με τον δεύτερο να μαζεύει και ισάριθμα ριμπάουντ.
Οι Παπαπέτρου και Πέρι ηγήθηκαν στον τομέα του σκοραρίσματος για τον Παναθηναϊκό με δέκα έξι και δέκα πέντε πόντους αντίστοιχα και τον αρχηγό της ομάδας να μοιράζει δύο τελικές πάσες λιγότερες από τις έξι του Σαντ Ρος, ο οποίος επιθετικά πρόσθεσε εννέα πόντους, όσους και ο «σαραντάπηχος» σέντερ, Γιώργος Παπαγιάννης.
Ο Μέικον σημείωσε το πρώτο του καλάθι επτά λεπτά πριν τη λήξη του ματς και συνολικά έφθασε τους έντεκα πόντους στο διάστημα που η ΤΣΣΚΑ είχε χαλαρώσει, ενώ ο Νέντοβιτς έμεινε στο ένα τρίποντο που σκόραρε στο τελείωμα του πρώτου ημιχρόνου.