Αόρατοι Μανδύες, Συστήματα Ασφαλείας, Αειφόρος Καρποφορία και Πλοία με Αυτόματο Πιλότο στο Νησί Των Φαιάκων-Ατλάντεια Τεχνολογία;
Της Κάτιας Αυγουστάτου
Ο μεγάλος 'Ελληνας ποιητής, ο 'Ομηρος, έχοντας ακούσει και συγκεντρώσει πολλά τραγούδια για τα κατορθώματα των Ελλήνων στην Τροία, κατάφερε να συνθέσει τα καλύτερα επικά ποιήματα στον κόσμο που περνώντας μέσω του τραγουδιού από γενιά σε γενιά, κάποια στιγμή γράφτηκαν. Στην αρχή, αυτά για τα οποία μίλησε θεωρήθηκαν πλάσματα της ζωηρής φαντασίας του και καταχωρήθηκαν στη Μυθολογία. Τι πιο εύκολη λύση από το να προσπαθήσουν να βρουν πειστήρια; Και όμως, κάποιοι που πίστεψαν πως ο Τρωϊκός Πόλεμος ήταν ένα ιστορικό γεγονός, βάλθηκαν να κάνουν ανασκαφές για να βρουν στοιχεία και έτσι ο Ερρίκος Σλήμαν βρήκε τα ερείπια της Τροίας στο σημερινό Τσανάκαλε, στην Τουρκία, το 1868.
'Οπως η Τροία και ο Τρωικός Πόλεμος έπαψαν να ανήκουν στη σφαίρα της Μυθολογίας, σταδιακά, πολλά άλλα μέρη, αντικείμενα, αλλά και χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα δύο πασίγνωστα έργα του Ομήρου, αποδείχθηκαν αληθινά. Η περιγραφή του, όμως, για το τι συνέβη στο νησί των Φαιάκων, τη σημερινή Κέρκυρα, δημιουργεί στον αναγνώστη πολλαπλά ερωτήματα. Ο ποιητής μας λέει ότι η θεά Αθηνά τύλιξε τον Οδυσσέα με μια πυκνή ομίχλη για να γίνει αόρατος έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει από τις πόρτες ασφαλείας του παλατιού, κατασκευασμένες από τον 'Ηφαιστο. Αντί αυτό να θεωρηθεί σαν κάτι το φανταστικό, δεν θα μπορούσε να του είχε δώσει ένα μανδύα, τεχνολογικά ίδιο με τα ρούχα που προσπαθούν για χρόνια να τελειοποιήσουν για τον Αμερικανικό στρατό, τα οποία να μπορούν να κάνουν όποιον τα φορά αόρατο (stealth clothes); Μέσα στο παλάτι, ο βασιλιάς της Ιθάκης είδε έναν κήπο με δέντρα που καρποφορούσαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, παράδειγμα αειφόρου καρποφορείας, στόχου των σύγχρονων γεωπόνων και τεχνολόγων.
Τέλος, το Φαιακικό πλοίο που μετέφερε τον ήρωα από την Κέρκυρα στην Ιθάκη δεν είχε πλοηγό, έπλεε γρηγορότερα από γεράκι, οδηγείτο από τη σκέψη, με την προϋπόθεση να του πεις την χώρα του προορισμού, το έθνος και την πόλη. Το πλοίο αυτό ήξερε όλους τους προορισμούς στον κόσμο, ενώ μπορούσε να ταξιδεύει στην ομίχλη και στα σύννεφα αποφεύγοντας παράλληλα ατυχήματα. Αναμφίβολα η τεχνολογία αυτού του πλοίου μας θυμίζει τα τρένα χωρίς οδηγό σε κάποια αεροδρόμια, αλλά και όλες τις προσπάθειες που γίνονται στις μέρες μας για οχήματα και πλοία αυτοοδηγούμενα, πλήρως αυτοματοποιημένα. Εδώ, βέβαια, τίθεται το ερώτημα αν ήταν δυνατόν να υπήρχε μια τόσο προηγμένη τεχνολογία γύρω στο 1230 π.Χ, στην 'Υστερη Εποχή του Χαλκού, όταν στα περισσότερα μέρη της γης οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα σε πρωτόγονες καλύβες. Πριν την ανασκαφή της Τροίας, διάφοροι μελετητές διέδιδαν ότι ο Τρωϊκός Πόλεμος ήταν ένα προϊόν μύθου που είχε σκοπό να αφυπνήσει την φαντασία μικρών και μεγάλων. Αναφορικά δε με την Ατλαντίδα, πολλοί λόγιοι πιστεύουν ότι ήταν απλά μια προειδοποίηση του Πλάτωνα προς τους Αθηναίους για να μην τυφλωθούν από ύβρι.
'Η μήπως όχι; Μια που ανακαλύφθηκε η Τροία, γιατί να μην ανακαλυφθεί και η Ατλαντίδα; Εννοείται πώς αφού καταστράφηκε περίπου 12.000 χρόνια πριν, το να βρεθεί αυτή και οι αποικίες της είναι ακόμα πιο δύσκολο και επίπονο. Αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία που μας περιγράφει ο 'Ομηρος στη ραψωδία για το νησί των Φαιάκων, δικαιολογείται μόνο αν είναι μέρος της Ατλάντειας έρευνας που προφανώς οι Φαίακες είχαν την τύχη να απολαμβάνουν, έχοντας παράλληλα τη συνδρομή των Ολύμπιων 'θεών'. Ταξιδεύοντας μεθοδικά στη Μυθολογία, θ' ανακαλύπτουμε όλο και πιο συχνά τις απαντήσεις που ενώ βρίσκονται πολύ κοντά μας, τις αγνοούμε για την παλιότερη ιστορία του είδους μας, χαμένη στα βάθη των χρόνων...