Της Αναστασίας Φούσκα
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις παρεμβάσεις του, είναι λίγο ή πολύ γνωστές σε όλους μας. Η ρύπανση του πλανήτη έχει ως αντίκτυπο την αύξηση των φυσικών καταστροφών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική αλλαγή κ.α. Καθίσταται αναγκαία η ατομική και συλλογική προσπάθεια, καθώς και επείγουσα η αλλαγή της ανθρώπινης νοοτροπίας μας. Απαραίτητο κρίνεται να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση μας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ευαισθητοποιούνται ως προς την χρήση των υλικών τους, έτσι ώστε να είναι φιλικά ως προς αυτό. Συμβάλλουν έτσι στην περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη δραστηριότητα. Κανόνας της πράσινης ανάπτυξης είναι η προτεραιότητα της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και όχι στην οικονομική ανάπτυξη. Πως όμως βρίσκεται η χρυσή τομή έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πράσινη οικονομία; Λαμβάνοντας υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη, αναφερόμενη στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας την μέγιστη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων στο μέλλον. Με την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας να αυξάνεται και να δρα καθοριστικά ως προς την επίλυση του προβλήματος.
Η πράσινη ενέργεια ωφελεί ταυτόχρονα το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και την κοινωνία. Τοποθετώντας στην κορυφή την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς είναι έως σήμερα η περισσότερο διευρυμένη μέθοδος παραγωγής ενέργειας. Ο εναλλακτικός τρόπος της, αδιαμφισβήτητα δεν ρυπαίνει το περιβάλλον αφού δεν απαιτείται η καύση του. Επιπρόσθετα δεν παρεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιείται εξόρυξη ή άντληση και τέλος δεν εξαρτάται από πόρους που εξαντλούνται.
Άλλη μορφή πράσινης ενέργειας εκτός της αιολικής, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είναι η ηλιακή ενέργεια, η οποία αναφέρεται στην θέρμανση / ψύξη με τα λεγόμενα ηλιακά συστήματα. Τα οποία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρισμό τα γνωστά σε όλους μας φωτοβολταϊκά, είτε ενεργητικά όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας, είτε παθητικά όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων. Αξιοσημείωτο είναι να ειπωθεί πως η βιοκλιματική αρχιτεκτονική λαμβάνει υπόψη της, τις επιταγές της οικολογίας και της βιωσιμότητας. Χρησιμοποιεί πλήθος συστημάτων εκμετάλλευσης, κάθε μορφή ενέργειας με στόχο την αυτόνομη λειτουργία των κτιρίων, παράλληλα με την εναρμόνιση τους στο περιβάλλον. Τα ενεργειακά σπίτια , έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και πολλά ενεργειακά οφέλη σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού, κερδίζουν έδαφος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως επισημαίνεται παραπάνω οι τρεις μορφές ηλιακής ενέργειας, χωρίς καμία αμφιβολία, δεν πρόκειται να εξαντληθούν όσο υπάρχει ο ήλιος, καθιστώντας την ως ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Άλλες μορφές πράσινης ενέργειας, χαρακτηριζόμενες από πολλούς ως επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, είναι η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από βιοαέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων κ.α.
Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα λοιπόν, είναι δυνατόν εν μέσω πολλών λειτουργιών όπως η αλλαγή της διατροφής, η συνειδητή χρήση μεταφορικών μέσων, η εξοικονόμηση νερού, η ανακύκλωση αλλά και η εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας υπό την μορφή της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας και όχι μόνο, μπορεί να επιτύχει την μείωση του.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η βιωσιμότητα του πλανήτη είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να λειτουργούμε υπεύθυνα και συνειδητά. Καθώς πια έχουμε γνώση πως η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι αυτή που θα στερήσει στο απώτερο μέλλον την ανθρώπινη ζωή.