Της Μαρίας Στροίκου
Τελικά κάποιοι άνθρωποι ακόμη και μετά τον θάνατό τους μας μαθαίνουν μέσα από τις θεωρίες τους και τα λόγια τους .Αυτό ήταν το συμπέρασμά μου όταν διάβασα για την ζωή και το θάνατο του Albert. Einstein .
Το 1955 και ενώ έχει αποτεφρωθεί με την συγκατάθεση του γιου του στον παθολόγο Τόμας Χάρβεϊ .Εκείνος τεμαχίζει τον εγκέφαλου αυτής της διάνοιας. Παραδόξως σχετικά μικρός σε όγκο τον τεμαχίζει σε 240 κομματάκια τα οποία φύλαξε σπίτι του σε ξεχωριστά βαζάκια..Κάποια από αυτά 46 στον αριθμό δώρισε σε ένα φίλο του γιατρό. Κάποια δώρισαν σε ένα μουσείο στη Φιλαδέλφεια και δύο από αυτά φιλοξενούνται σε μουσείο του Λονδίνου.
Γερμανός φυσικός τιμημένος με το νόμπελ Φυσικής το 1921 .
Από επιχειρηματία πατέρα και μαμά πιανίστρια . Μίλησε όταν έγινε τριών χρονών . Το σχολείο δεν του άρεσε .Μέτριος μαθητής , ξεκίνησε να παίζει βιολί στα πέντε του κάτι που το συνέχισε μια ζωή.
Για το σχολείο έλεγε ότι ήταν ένα καψόνι για ανεγκέφαλους και του άρεσε να μελετά στο σπίτι .
Κάποια στιγμή δυο πατρικά δώρα έγιναν η αιτία να αλλάξει την εικόνα της ανθρωπότητας γι αυτόν.
Μια πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας. Φοίτησε σε γυμνάσιο στην Ελβετία και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Παντρεύτηκε δύο φορές ,πρώτα μια συμφοιτήτρια του που απέκτησαν δύο παιδιά και μετά την ξαδέρφη του. Η οποία είχε ήδη δυο κόρες από τον πρώτο γάμο της και έζησε μαζί του μέχρι τον θάνατό της .
Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός. Φαίνεται να έχει πει .
Η θεωρία της σχετικότητας του χάρισε το Νόμπελ Φυσικής. Θεμελιωτής του εικοστού αιώνα,
Υποστήριζε ότι η φαντασία γεννά την πρόοδο. Ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Λέγεται ότι σε μια μελέτη που έγινε το 1999 στον εγκέφαλό του αποδείχτηκε ότι ο Βρεγματικός λοβός του επιστήμονα η περιοχή που οφείλεται για την επεξεργασία των μαθηματικών ήταν 15% μεγαλύτερη από το κανονικό ..
Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια ο επιστήμονας δεν ήθελε ούτε το σώμα ούτε τα όργανά του να μελετηθούν.
Η ανθρώπινη περιέργεια έχει σίγουρα λόγο ύπαρξης για το κίνδυνο μιας μαζικής πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης η οποία Θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή μιας εξαιρετικά ισχυρής βόμβας.
Ήταν αυτός που ένα μήνα πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έστειλε επιστολή στο Φραγκλίνο Ρούσβελτ λέγοντας του .Ότι χρειάζεται να διατάξει για έρευνα και κατασκευή βόμβας ώστε να προλάβει την ανάπτυξη της από την ναζιστική Γερμανία .Γιατί διέθετε την τεχνογνωσία και την ανάπτυξη για να την κατασκευάσουν εκείνοι .
Υποστηρίζεται ότι έδωσε πνοή στο σχέδιο Μανχάταν που ασχολήθηκε και κατέληξε σε κατασκευή ατομικών όπλων που κατέστρεψαν τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι .Κάτι που μετάνιωσε στην πορεία .
Έχει αναπτύξει πάρα πολλές θεωρίες και πολλά αποφθέγματα.
Ή ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή . Ειδική θεωρία σχετικότητας που συνέδεσε την βαρύτητα την επιτάχυνση και τον τρισδιάστατο χωροχρόνο .
Και ένα από τα πολλά αποφθέγματα του . Υπάρχουν δυο μόνο τρόποι να ζεις τη ζωή . Ο ένας είναι σαν τίποτε να είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα.
Ένα μυαλό πολύ διαφορετικό που συνέχιζε την θεωρία του Νεύτωνα.