Βιολέτα Καραμπίνη
*Οικονομολόγος- Αναλυτής Δεδομένων
Η επανεκκίνηση του ενεργειακού τομέα προς τις πράσινες δομές έχει κύκλου επενδύσεων στη χώρα τόσο για έρευνες, υποδομές όσο και χρηματοροές. Η Ελλάδα προκειμένου να πάρει τη μορφή της επιτακτικής ανάγκης για επιβίωση. Η τοποθέτηση είναι μία: η εύρεση εκμεταλλεύσιμης και αβλαβής ενέργειας με όσο το δυνατόν ελάχιστο κόστος αλλά και φιλική προς το περιβάλλον. Άμεσα εξεταζόμενη απάντηση σε αυτή την παραδοχή είναι η λύση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ως ένα θετικό έναυσμα για την πραγματοποίηση της παραπάνω τοποθέτησης πρέπει να λάβουμε την αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών των ανθρώπων ως προς την αρνητική κλιματική αλλαγή. Όπως μαθαίναμε στο σχολείο το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και όπως φροντίζουμε το σπίτι μας έτσι φροντίζουμε και το περιβάλλον. Έχει σκεφτεί όμως κάποιος ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το μπαμ και να ηγηθεί στην κούρσα των ΑΠΕ ώστε να πάρει ένα κομμάτι χρηματοοικονομικής ανάπτυξης λόγω επενδύσεων;
Λένε πως όταν δεις την ευκαιρία, άρπαξε την από τα μαλλιά, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που της έχει δώσει η φύση και να κάνει απορρόφηση κεφαλαίων στην πράσινη καινοτομία. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει το ελληνικό σύστημα σε ανασυγκρότηση ενός διευρυμένου αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά έντονο ανταγωνισμό θα μπορούσε να εγκαθιδρύσει ένα δίκτυο με σκοπό τη συλλογή και τη συσσώρευση βιολογικής ενέργειας. Η αποτελεσματικότητα αυτής της επένδυσης στον ελλαδικό χώρο θα έχει σημαντικές αποδόσεις ιδιαίτερα από την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Οπότε πρωταρχικό μέλημα είναι η δημιουργία των κατάλληλων εργοστασίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μετατροπή της ενέργειας σε αξιοποιήσιμη από τον άνθρωπο. Άρα χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές: και πως θα γίνει αυτό στη χώρα μας; Σίγουρα με μείωση φόρων και δημιουργία ενός κλίματος αξιοπιστίας και πολιτικής σταθερότητας για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Αξιοσημείωτο θα πρέπει να θεωρηθεί και η αλλαγή φιλοσοφίας και τακτικής από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ενέργειας που θα πρέπει να προσανατολιστούν στην πράσινη ενέργεια με τη χρήση των ΑΠΕ διαμορφώνοντας τις βάσεις μιας νέας στρατηγικής που θα τους αποφέρει κέρδη και ανάπτυξη σε αυτόν τον υπαρκτό ενεργειακό ανταγωνισμό.
Σαφώς από μία νέα τέτοια καινοτομία δε θα πρέπει να λείπει η τεχνολογία και ιδιαίτερα στην ψηφιακή της μορφή. Δίκτυα, υπολογιστές, πλατφόρμες θα συμβάλλουν στην κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος της χώρας μας αλλά και θα την οδηγήσουν εκτός οικονομικού αδιέξοδου. Επομένως, η χώρα μας φεύγοντας από την λιγνιτική εποχή, θα πρέπει να επενδύσει σε νέα καινοτόμα ψηφιακά συστήματα που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την στόχευση με κέντρο την προσέγγιση του πελάτη, ώστε να υπάρξει αύξηση της αξιοπιστίας και εμπειρία από τους καταναλωτές με αποδόσεις για τους «πράσινους» επενδυτές.
Η ψηφιακή χρήση θα προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή σε οποιαδήποτε συνθήκη, οι ενεργειακές αποδόσεις της χώρας μας θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και να εξυπηρετήσουν μέσα από ένα απλό κλικ σε μία οθόνη.
Οι αποδόσεις και οι οικονομίες κλίμακας της πράσινης ενέργειας στον ελλαδικό χώρο είναι βέβαιες, αυτό που απαιτείται είναι ένα πλάνο χωροταξικής τοποθέτησης στις ελληνικές περιοχές και το αρχικό κεφάλαιο, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια αναδυόμενη ενεργειακή δύναμη. Σκεφτείτε λοιπόν αξίζει απλά η ενέργεια ή η ενέργεια με βιώσιμη πορεία;