Αναλύει η Κωνσταντίνα Κιακυροπούλου
''Εάν κάποιος παρακολουθήσει σε δημοτικά σχολεία την ώρα προσέλευσης των μαθητών με τους γονείς τους που τους συνοδεύουν, θα παρατηρήσει συνωστισμό μέτριο, γιατί η προσέλευση γίνεται μέσα σε ένα διάστημα ενός τετάρτου.
Ο συνωστισμός όμως την ώρα που παραλαμβάνονται τα παιδιά, ιδιαίτερα του δημοτικού, καθημερινά στο τέλος των μαθημάτων, είναι σημαντικά αυξημένος, γιατί ή ώρα παραλαβής είναι ίδια για όλους.
Η πρακτική είναι να συνωστίζονται τα παιδιά μέσα από την καγκελόπορτα και οι γονείς έξω, περιμένοντας να ανοίξει η πόρτα, ούτως ώστε να απλώσουν τα χέρια και να τα πάρουν από το σχολείο. Οι απαραίτητες αποστάσεις δεν τηρούνται.
Άλλοι φοράνε μάσκα, άλλοι όχι. Άλλοι κάτω από τη μύτη, άλλοι πάνω..
Επίσης δεν υπάρχει θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο σχολείο ούτε στο γυμνάσιο, ούτε στο δημοτικό, παρά μόνο στο λύκειο.
Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αποφυγή συνωστισμού, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μιλάμε για παιδιά και πολλές φορές τα παιδιά παραλαμβάνονται από παππούδες και γιαγιάδες, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πρόκειται για μια πλευρά της υγειονομικής βόμβας.
Είναι τόσο δύσκολο να έβγαιναν ανά τμήματα με πέντε λεπτά διαφορά;
Ή να βγαίνουν έξω από το σχολείο σε κάποια σειρά;
Ή και να δινόταν ένα διάστημα ενός τετάρτου για την παραλαβή των παιδιών του δημοτικού με σχετική ανακοίνωση:
Και τι γίνεται σε διαδρόμους και κλιμακοστάσια, αν όλοι βγαίνουν άναρχα μαζί;
Η δεύτερη πλευρά της υγειονομικής βόμβας είναι τα ήπια συμπτώματα συμβατά με covid -19, που εμφανίζουν συχνά τα παιδιά. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τα σχολεία, εμείς οι γονείς, είναι να κρατάμε τα παιδιά μας στο σπίτι όταν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Kατά πόσον αυτό είναι εφικτό;
Το διάστημα είναι στην κρίση κάθε γονέα.
Επίσης και το εάν συμβουλευτεί ο γονέας παιδίατρο ή όχι.
Οι απουσίες λόγω ήπιων συμπτωμάτων στο γυμνάσιο, εφόσον δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και δεν έχει γίνει τεστ, πως θα δικαιολογηθούν, εφόσον δεν μας έχει ανακοινωθεί επίσημα τέτοια πρόβλεψη και διαδικασία;
Το όριο απουσιών στο γυμνάσιο είναι στο σύνολο 114 ώρες ανά έτος και αυτό δεν άλλαξε!
θα δοθεί στον γονέα ειδική άδεια από την εργασία για να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι λόγω οποιονδήποτε ήπιων συμπτωμάτων;
Και ποιος θα μπορέσει, να επιβαρυνθεί το κόστος συχνών τεστ COVID-19 ή συχνών επισκέψεων σε παιδίατρο; Μπορεί η μέση οικογένεια να το υποστηρίξει αυτό;
Ο γονέας, βασιζόμενος στην κρίση του, θα πάρει την απόφαση του πως θα πράξει με τα ήπια συμπτώματα.
Πολλοί για παράδειγμα, θα μπορούμε να επικαλεστούμε μια αλλεργία, ή ένα κρύωμα, ή ότι κάτι πείραξε το στομάχι του παιδιού και να φτιάξουμε χαμόμηλο, να χορηγήσουμε αντιβηχικό, μία παστίλια κλπ και να στείλουμε το παιδί μας σε δύο ή τρεις μέρες στο σχολείο ή και την ίδια μέρα που παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα.
Τι γίνεται με διαγνωστικά τεστ COVID-19 σε σχολεία;
H τρίτη πλευρά της υγειονομικής βόμβας είναι ότι δεν απαιτείται μάσκα στην ώρα του διαλείμματος, όπου τα παιδιά κυκλοφορούν σε ‘αγέλες’ εντός του σχολείου.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με δραστηριότητες, όπου σε εξωτερικούς χώρους ή φροντιστήρια, τα παιδιά πρέπει να έρχονται κοντά μεταξύ τους, είτε σε ομάδες, όντας υγιή ή μη, και εφόσον όλα εν δυνάμει είναι φορείς COVID-19, συνθέτει ένα μεγάλο ρίσκο όσον αφορά την υγεία όλων.
Και δεν αναφέρομαι στις πλατείες και χώρους εστίασης, όπου κανείς δεν υποχρεούται να πηγαίνει, και έχει γίνει μείζων θέμα, αλλά για το χώρο των σχολείων, όπου η φοίτηση είναι υποχρεωτική.
Εάν εκτίθουμε τα παιδιά, τους εαυτούς μας και την κοινωνία σε υποχρεωτικό κίνδυνο, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την αμέλεια, την μη αποφυγή συνωστισμού και των ανεπαρκών μέτρων.''