Ο κόσμος- η ανθρωπότητα για να μπορέσει να σταθεί μέσα στην οικογένεια ή σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο έχει ανάγκη να συνοδεύεται απαραιτήτως σε όλη του τη ζωή από αξίες όπως είναι η ηθική, η αξιοπρέπεια και η τιμιότητα.
Αλεξάνδρα Νικολέτα Γογγάκη | 09/06/20
Αυτές οι αρετές είναι πολύτιμα< εργαλεία> οι οποίες αν δεν τις βάλουμε στην άκρη ποτέ, τότε θα είμαστε άτομα με ακέραιο χαρακτήρα. Αυτονόητο είναι δε, ότι απόρροια όλης αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε κοινωνίες με συνοχή, εντιμότητα, ομόνοια. Και βέβαια ζώντας σε ένα συνεχόμενα σωστό περιβάλλον που θα μας εξασφαλίζει υγεία σώματος- ψυχής- πνεύματος όλα θα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.
Όπως χρειαζόμαστε το νερό για να ξεδιψάσουμε, όπως μας είναι εντελώς απαραίτητο το φαγητό για να μην πεθάνουμε, έτσι ακριβώς έχουμε ανάγκη τις προαναφερθείσες αξίες όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλο τον κόσμο. Γιατί δε νοείται υγιής κοινωνία, υγιής ανθρωπότητα εάν ένα μέρος των ανθρώπων είναι ενάρετοι, ηθικοί, αξιοπρεπείς, τίμιοι. Για να έχει το σύμπαν γερά- ακλόνητα θεμέλια εννοείται- απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι όλα τα μέλη του, όλοι εμείς που το αποτελούμε, οφείλουμε να φερόμαστε με βάση τις παραπάνω αξίες. Όλοι μας πρέπει να είμαστε θετικά< σύμβολα> όχι μόνο με τα λόγια μας, όχι απλώς μόνο μέσα από τις θεωρίες περί ηθικής και των λοιπών αρετών, αλλά όλα αυτά να τα εφαρμόζουμε καθημερινά.
Πολύ καλές βεβαίως αυτές οι θεωρίες, πάρα πολύ καλές, άριστες, αλλά χωρίς την απόλυτη, ειλικρινή, πιστή εφαρμογή τους, δυστυχώς παραμένουν κούφια- κενά λόγια δίχως απολύτως κανένα αντίκρισμα. Το οποιοδήποτε θεώρημα στην γεωμετρία αν το μάθουμε απ έξω να το λέμε σαν παπαγαλάκια είναι εντελώς άχρηστο αν δεν το εφαρμόσουμε σε μια άσκηση. Ναι μεν όλα αυτά τα θεωρήματα έχουν τη λογική τους, την αξία τους μόνο όμως όταν με επιτυχία περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν τη σημασία τους με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταλάβουμε πρώτα το νόημά τους και έπειτα θα δώσουμε πραγματικό νόημα στους διάφορους κανόνες με το να λύσουμε σωστά τις αντίστοιχες ασκήσεις. Έτσι ακριβώς και στη ζωή: δεν αρκεί, δε φτάνει να ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε ηθικοί αλλά να είμαστε στην πραγματικότητα, η αξιοπρέπεια σαν λέξη δεν λέει απολύτως τίποτα χωρίς την πλήρη εφαρμογής της, ομοίως και η τιμιότητα.
Δηλαδή για να μπορούμε να εφαρμόζουμε την Ηθική, την Αξιοπρέπεια και την Τιμιότητα, χρειάζεται πρώτα να μάθουμε ουσιαστικά και όχι επιπόλαια- επιδερμικά, τι είναι, τι σημαίνουν, τι πρεσβεύουν, τι προσδοκούν και γιατί υπάρχουν. Ποιος ο ρόλος της κάθε μιας αλλά και όλων μαζί. Και γιατί είναι όφελος για όλους εμάς να συνυπάρχουν. Εάν γίνεται από εμάς αναζήτηση, αναρώτηση για την επίλυση των όποιων μας αποριών για τις εν λόγω αξίες, ειλικρινά αυτό θα μας σώσει και θα μας κάνει άτομα ενάρετα και άξια στην κοινωνία. Θα είμαστε περήφανοι πλέον για τον εαυτό μας γιατί το να φερόμαστε καλά δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στους δικούς μας ανθρώπους, στην οικογένειά μας, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Και βέβαια αναγνωρίζοντας η κοινωνία το σωστό μας φέρσιμο θα μας ανταμείψει ηθικά με τη δική της καλή συμπεριφορά. Είναι αυτό που λέμε δούναι και λαβείν και ό,τι κάνεις λάβεις.
Όλα είναι δηλαδή ένα πάρε- δώσε, ο νόμος της φύσης. Όπως για ν αναπτυχθεί ένα φυτό πρέπει να το ποτίζουμε, έτσι και για να μας φέρεται ο κόσμος σωστά πρέπει και εμείς να του φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Δε γίνεται να μην είμαστε ηθικοί, αξιοπρεπείς, τίμιοι και να έχουμε από τον περίγυρό μας την απαίτηση να μας φέρεται, να μας συμπεριφέρεται σα να είμαστε, σα να διαθέτουμε αυτές τις αξίες.
Αυτά τα τρία χαρίσματα για τα οποία κάνουμε λόγο βοηθούν και θα βοηθούν την ανθρωπότητα μόνο εάν εφαρμόζονται πλήρως από όλους μας και δεν μένουν- δεν παραμένουν απλώς λόγια. Τα προαναφερθέντα ψυχικά- πνευματικά αγαθά βρίσκουν αντίκρισμα υπό την προϋπόθεση της αποδοχής και της εν συνεχεία εφαρμογής τους.
Καμία αρετή, κανένα προτέρημα δεν έχει αξία αν δεν το βιώνεις, αν δεν συμβάλλεις- αν δεν συντελείς στην διάδοσή του- εξάπλωσή του ανά τον κόσμο. Κανένα ψυχικό χάρισμα δεν ισχύει αν δεν του δίνουμε ζωή, αν δεν του δίνουμε σάρκα και οστά με την ανάλογη- σωστή συμπεριφορά μας. Καμιά απολύτως ηθική αξία δεν έχει νόημα αν δεν της το αποδώσουμε εμείς οι ίδιοι, με ποιο τρόπο? μα φυσικά με τον έντιμο βίο μας.
Αναμενόμενο είναι λοιπόν ότι για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα η ηθική, η αξιοπρέπεια και η τιμιότητα θα πρέπει πρώτα η ίδια η ανθρωπότητα με τις έντιμες πράξεις της να βοηθήσει να υπάρχουν οι τρεις αυτές αξίες. Άρα το μπαλάκι, η ευθύνη πέφτει πλέον στην ίδια την ανθρωπότητα η οποία θα έχει τις ανάλογες εξελίξεις από τις εκάστοτε πράξεις της. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Είναι το άλφα και το ωμέγα για τη ζωή μας.