Η σκέψη είναι πάντα το πρώτο στάδιο της όποιας εξέλιξης- έκβασης κάποιας υπόθεσής μας.
Γιάννης Καρόζης | 02/06/20
Όμως, και εδώ πρέπει να σταθούμε, η σκέψη για να είναι σωστή, ορθή και για να φέρει σε εμάς αλλά και σε όλους θετικά και μόνο αποτελέσματα θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λογική. Δίχως αυτήν, δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες δε θα μας φέρνουν σε δύσκολες, άσχημες, δυσάρεστες, ενοχλητικές καταστάσεις. Η λογική θα μου πείτε, ίσως και να είναι ένα υποκειμενικό θέμα, ένα υποκειμενικό ζήτημα. Μπορεί η λογική του ενός να είναι κάτι το εντελώς παράλογο για κάποιον άλλον. Κάτι που μία μερίδα ατόμων μπορεί να σκέπτεται, να νομίζει, να θεωρεί ότι είναι δίκαιο, σωστό, ενώ για το ίδιο ακριβώς πράγμα κάποιοι άλλοι μπορεί να λένε< κοίτα σε τι άσχημο και απάνθρωπο κόσμο που ζούμε>.
Εγώ όμως σας λέω, σας μιλάω για μια λογική, για τη λογική που θα φέρει έναν ολόκληρο πλανήτη σε μια κατάσταση ευμάρειας, ήθους, συνεχών ενάρετων πράξεων. Σας μιλάω όχι για μια λογική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων, και θα θάβει τις ζωές των υπολοίπων, αλλά, για μια λογική η οποία θα επιφέρει σε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε εθνικότητας, χρώματος, φυλής, θρησκείας, πολιτικής ιδεολογίας, ακριβώς τις ίδιες συνθήκες που θα τον κάνουν να ζει με αξιοπρέπεια, τιμιότητα, εντιμότητα, ήθος και για τον εαυτό του αλλά και για τους υπολοίπους.
Λοιπόν, όταν αναφερόμαστε στην λέξη, στον όρο λογική θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας αυτή τη λογική που θα φέρνει συνεχώς στον κόσμο ευμάρεια, ευημερία και θα είναι όλη η ανθρωπότητα μακριά από κάθε είδους κακό, μακριά από την ψευτιά, την υπουλότητα, μακριά από το κάθε τι που θα μας φέρει δυστυχία και όλα τα συνεπακόλουθά της.
Με τη λογική θα έχουμε την δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια καθημερινότητα μακριά από όλων των ειδών τις ασχήμιες, εννοώντας τις εξελίξεις οι οποίες θα μας δημιουργήσουν, θα μας βάλουν μια θηλιά που θα μας πνίγει και ενδεχομένως δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από όλο αυτό. Η λογική είναι αυτή που θα μας σώσει, που θα μας σώζει συνεχώς από διάφορες παγίδες που θα μας εγκλωβίζουν και θα μας καταστρέψουν. Η λογική είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει ηρεμία ψυχής, πνεύματος και θα μπορούμε, θα καταφέρνουμε να έχουμε μια ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η λογική είναι αυτή που θα μας βγάζει διαρκώς από μια< πύρινη λαίλαπα> που θα κατακάψει τις ζωές μας αλλά ενδεχομένως και τις ζωές των άλλων.
Η λογική και το δίδυμό της η αλήθεια, θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Αυτές οι δύο λέξεις- έννοιες επιβάλλεται να μας απασχολούν, να μας νοιάζουν, να μας ενεργοποιούν το φιλότιμό μας και να είμαστε βάσει αυτών των στοιχείων χρήσιμα και έντιμα μέλη μιας κοινωνίας. Βάσει αυτών των συστατικών να δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους για ν ακολουθήσουν τα χνάρια της εργατικότητας, της αδελφοσύνης, της αξιοπρέπειας, της αντικειμενικότητας. Γιατί και οι τέσσερις προαναφερθείσες έννοιες εμπεριέχουν τη λογική και την αλήθεια. Και βέβαια κάθε τι το θετικό είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τους όρους λογική και αλήθεια.
Η αλήθεια όπως και η λογική είναι κάτι το οποίο το < κατασκευάζουν> μερικοί για να καλύπτει, να εξασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας αν αυτό θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τους άλλους. Αδιαφορώντας αν θα έλθουν κάποιοι σε τόσο δύσκολο σημείο, σε τόσο δύσκολη θέση, όπου δεν θα ξέρουν πώς να ξεμπλέξουν, δεν θα μπορούν πιθανόν να ξεμπλέξουν ενδεχομένως. Η αλήθεια, αν θέλουμε όντως να είναι πράγματι αλήθεια και όχι κομφούζιο, θα πρέπει να την διαδίδουμε όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι ή πιθανώς όπως θα θέλανε κάποιοι άλλοι να είναι.
Αλήθεια είναι εκείνο που λέμε όταν όντως ισχύει, όχι αυτό που φανταζόμαστε ή που θα επιθυμούσαμε να ισχύει. Γιατί αν πλάθουμε μια< αλήθεια> που συμφέρει εμάς και την αναπαράγουμε, τότε οι επιπτώσεις για τους άλλους που θα μας πιστέψουν θα είναι πραγματικά και δίχως καμιάς είδους υπερβολής ολέθριες. Είναι πράγματι συχνό και λυπηρό το φαινόμενο κατασκευής, παρασκευής, αναμόχλευσης και σερβιρίσματος πολλών< αληθειών>. Και αλίμονο στους ευκολόπιστους, σ αυτούς που δεν θ αναλογιστούν το τι τους< σερβίρουν>, σ αυτούς που δεν μπαίνουν λίγο στον κόπο να ψάξουν τις πληροφορίες που δέχονται, που λαμβάνουν από τον οποιονδήποτε. Έχουμε την υποχρέωση συνάμα όμως και το δικαίωμα να μην πιστεύουμε έτσι απλά τα όσα μας λένε αλλά να τα αναλύουμε και να καταλήγουμε φυσικά στα σωστά συμπεράσματα.
Γιατί αλλιώς σε πολλά ευτράπελα μπορεί να βρεθούμε< πρωταγωνιστές> χωρίς να το θέλουμε και χωρίς βέβαια να φταίμε στην ουσία. Και μπορεί ναι μεν να μην επιλέξαμε άμεσα να είμαστε εμπλεκόμενοι σε κάτι λυπηρό, όμως, το να εμπιστευόμαστε έτσι τον καθένα που μας σερβίρει την δική του< αλήθεια> πιθανότατα να μας φέρει σε μια άσχημη θέση.
Γι αυτό, ας μην ξεχνάμε, ας μην προσπερνάμε ποτέ το τρίπτυχο Σκέψη- Λογική- Αλήθεια. Γιατί αν έχουμε λογική στη σκέψη μας και αν αναζητούμε και διαδίδουμε την αλήθεια ακριβώς όπως είναι, τότε θα είμαστε άτομα που θα έχουμε επιτυχίες εάν όχι σε όλους τουλάχιστον στους περισσότερους τομείς της ζωή.