Ο Γιώργος Χόμπης συνάντησε μακροχρόνια ανέργους που δεν συμπεριελήφθησαν στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο διήρκησε η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Γιώργος Χόμπης | 29/05/20
Συγχρόνως τολμά να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων καταγράφοντας τις αντιδράσεις και τα παράπονα εκπροσώπων της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από το "στόχαστρο" των οποίων δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης .
Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των μακροχρόνιων ανέργων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την πλειονότητα όσων απαρτίζουν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα από τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με διάγγελμά του στις 13 Απριλίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 έως τις 16 Απριλίου 2020 παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 ημερομηνία που δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δικαιούχοι είναι μόνο οι εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες, από τους περισσότερους από πεντακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους άνεργους συνολικά, οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο ανεργίας από δώδεκα έως είκοσι τέσσερις μήνες. Δίμηνη παράταση στην επιδότηση ανεργίας έλαβαν επίσης και όσοι έχασαν το επίδομα ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το ίδιο συνέβη και σε εκείνους των οποίων το δικαίωμα έληξε εντός του Απριλίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτός κυβερνητικών παροχών έμειναν όσοι διατηρούν το δελτίο ανεργίας για περισσότερο από δύο χρόνια, για τους οποίους, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να βιοπορίζονται κατηγορώντας τους για μαύρη εργασία.
Εκείνο που δεν υπολόγισαν βέβαια στο κυβερνητικό επιτελείο πριν κατηγοριοποιήσουν τους εκπροσώπους της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας σε ανέργους και φοροφυγάδες ,όπως υποστηρίζουν κάποιοι από εκείνους που δεν δικαιούνταν την έκτακτη ενίσχυση, είναι το γεγονός ότι αναγκάζονται να μένουν στα πατρικά τους μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν διαφορετικά, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ όπως το ΚΕΑ. Επιπλέον όπως ισχυρίζονται, απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, δεν είναι οι μόνοι που βρίσκουν περιστασιακά μεροκάματα, αφού αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και στις τάξεις των εποχικών ανέργων. Τα μεροκάματα αυτά βέβαια ,όπως επισημαίνουν, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες λόγω της περιοδικότητάς τους, δεν τους παρέχουν κανένα εργατικό δικαίωμα αφού εργάζονται ανασφάλιστοι.
Τα προγράμματα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ αποτελούν λύση δίνοντας διέξοδο στην αγορά εργασίας έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως σε πολλές περιπτώσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της κοινωφελούς εργασίας η αναγγελία για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων παίρνει παράταση από μήνα σε μήνα και καταλήγουν απαντώντας σε όσους βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν «τεμπέληδες» όσους επιλέγουν να μην δουλέψουν ως εποχικοί εργάτες γης, λέγοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν δικαιούνται την επιδότηση του ταμείου ανεργίας.